Wanneer je de weegschaal niet moet geloven

De 7 momenten wanneer je de weegschaal niet moet geloven.

.
De weegschaal kan een waardevol instrument zijn tijdens je gewichtsverlies. Het kan je vertellen waar gestart bent en helpen je vooruitgang te meten. Het is het hulpmiddel dat mensen gebruiken als een maatstaf voor succes- of falen.
Zo nuttig als de weegschaal kan zijn, moet je niet vergeten dat het gewoon een hulpmiddel is en zeker niet het enige instrument is . Het is heel goed mogelijk dat je broekriem aangehaald moet worden omdat je in centimeters bent afgevallen maar dat je het aan de cijfers op de weegschaal totaal niets van merk. Bij Regelmatig gebruik, kan de weegschaal helpen bij het in de gaten houden van uw gewicht zodat je er op tijd bij bent als de kilo’s gaan schommelen want als je niet oplet zit je gauw in de plus met je kilo’s. Maar bij het te vaak gebruiken, kan de weegschaal je helemaal gek maken.

 

Afvallen-240x125

Je bewijst jezelf geen dienst door te vaak (meerdere keren per dag of om de dag) de weegschaal te raadplegen. Er zijn bepaalde momenten waarop het gewicht schommelt, en het zien van elke fluctuatie kan ontmoedigend zijn en echt gaan knoeien met je hoofd en je motivatie.
Veel mensen vinden het moeilijk de weegschaal in zijn geheel op te geven, dat is prima, maar er zijn een enkele momenten waarom de weegschaal niet in je voordeel zal werken. Neem daarom in dit soort situaties de resultaten met een korreltje zout
7 momenten om de weegschaal te negeren.

 

  1. Vlak na het eten

Je eet een maaltijd en plots geeft de weegschaal 2 kilo zwaarder aan? Waaaaat nou ? Nee, je bent niet in lichaamsvet aangekomen door het eten van een zware maaltijd. Het is waarschijnlijker dat je bloed volume is toegenomen als gevolg van de hoeveelheid voedsel die je hebt gegeten, en het gewicht van al dat voedsel dat nog steeds in je maag en de spijsvertering zit. Tevens kan hoog een natriumgehalte ertoe leiden dat je vocht vast. De kans is dus groot dat je een paar uren of dagen lang niet leuk zal vinden wat weegschaal je vertelt. Maar dat betekent niet dat de maaltijd voor permanente gewichtstoename heeft gezorgd

 

  1. Tijdens de eerste paar weken van een nieuw dieet of trainingsprogramma

Wanneer je voor het eerst begint met sporten of gezonder eten, is het verleidelijk om direct op de weegschaal te gaan staan om voortdurend jouw voortgang te checken. Door dit te doen heb je kans om aanzienlijke gewichtsafname te merken en dat kan motiverend erken. Raak echter niet ontmoedigd wanneer je geen veranderingen ziet ondanks je nieuwe dieet of trainingsprogramma .

Een snelle gewichtsafname in de eerste weken is volgens de Mayo Clinic met elk gewicht-verlies programma vrij normaal. Wanneer calorieën uit voedsel worden verlaagd,krijgt het lichaam de energie die het nodig heeft door het vrijgeven zijn opslag van glycogeen, een soort koolhydraten dat in de spieren en lever zit. Glycogeen houdt water vast, dus als glycogeen wordt verbrand voor energie, komt ook water vrij, wat resulteert in aanzienlijk gewichtsverlies dat meestal water is en dus geen vet. Probeer de drang te weerstaan om te vaak op de weegschaal te gaan staan gedurende de eerste weken van je nieuwe dieet of fitness programma. Het kan ontmoedigend werken als er een einde lijkt te komen aan de successen dat je aanvankelijk leek te hebben. Een gezonde relatie met je weegschaal zal je helpen bij het meten van je vooruitgang en een obsessie zal je alleen maar tot waanzin drijven.

 

  1. Direct na een training.

Vlak na een uur op de loopband te hebben gelopen haast jij je naar de kleedkamer strip jezelf van je kleding om op de weegschaal te springen en kijken hoeveel vet je verbrand hebt. Dat is nou jammer want helaas werkt het niet zo snel. Elk verandering in gewicht is op dat moment is door afnamen van water door zweten dat zodra je weer gaat drinken eraan komt. Dit is een nog een reden om bij het wegen consequent te blijven. Een meest betrouwbare maatstaf dien je dus altijd op het zelfde moment van de dag (niet iedere dag) op de weegschaal te gaan staan.

 

  1. Na het drinken van liters water.

Net zoals je gewichtsafname krijgt door zweet zo kan je gewichtstoename ervaren dor het drinken van van veel vocht. 500 ml water zal al gauw vertaald kunnen worden naar een halve kilo op de weegschaal je lichaam zal het wel kwijt raken alleen vrij direct na het drinken zal je het op de weegschaal toch nog zien.

 

  1. Vlak voor het slapen gaan.

Vanmorgen voordat je uit bed stapte had jij jezelf al gewogen en toch wil je voordat je in de avond je nest in duikt even voor alle zekerheid weer kijken voor het geval dat je wat mocht aankomen of afvallen. Probeer dat uit te stellen want mocht het meer of minder dan vanmorgen dan betekent dat niet dat je echt bent aangekomen of afgevallen. In plaats daarvan heeft het gewoon te maken met de timing van je laatste maaltijd, je laatste work out, je laatste glas water en hoeveel je Pyjama weegt. Daarom adviseren deskundigen om op dezelfde dag van de week, hetzelfde tijdstip van de dag en dezelfde kleding om een zo accuraat mogelijke beeld te krijgen van je gewicht.

 

  1. Als je net bevallen bent

Je bent net bevallen van mooie kindje van 8 pond. En hup je springt op je weegschaal denkend dat je drastische gewichtsverlies zult zien maar je zult teleurgesteld zijn wanneer je ziet dat er nauwelijks wat is veranderd. Terwijl je een week na het geboorte van je kind maar liefst 8 kilo lichter kunt zijn als je de baby, placenta extra bloedvolume en vruchtwater mee rekenen moet je niet ontmoedigd raken als je niet direct verandering ziet. Je kunt al dat water en baby gewicht snel kwijt zijn toch moet je niet vergeten dat je de rest tijdens je gehele zwangerschap hebt opgedaan. Focus daarom op de juiste gezonde voeding, voldoende rust en vooral van je baby genieten in plaats van met je gewicht bezig te zijn.

 

  1. Tijdens je menstruele cyclus

Voor vrouwen tja wat kan ik zeggen wij vrouwen hebben het niet makkelijk. De veranderingen die in je lichaam gebeuren tijdens je menstruele cyclus maken dat je gewicht voortdurend schommelt met maximaal 1 kilo tijdens je folliculaire fase, menstruatie, ovulatie en PMS. Nog meer reden om je druk te maken over enkel kilo hier en daar, aangezien dit soort gewichtstoename de neiging heeft om te komen en gaan.
Dus laat die dagelijkse up’s en down’s in gewicht je niet ontmoedigen om door te zetten. Door rekening te houden met de eerder genoemden hou je realistisch. Gebruik je als leidraad maar niet als de definitieve standaard voor succes. Weeg dus op dezelfde dag, tijdstip elke paar weken. Zelfs als de cijfers op je weegschaal zich niet verroeren zelfs dan kan je gewicht handhaven of afnemen. Kijk tenslotte naar anderen manieren om je voorruitgang en successen te meten, je zult op langer termijn gemotiveerd blijven.

 

Originele artikel “Knowing when to ignore the scale (door Erin Whitehead, Health en Fitness Writer)